100 χρόνια Μικρά Ασία – Επετειακή Έκθεση

Λήθη

2022

Μικτή τεχνική

102 x 87 x 42 εκ.

 

 

 

Πραγματοποιώντας μια αναδρομή στο παρελθόν, διερωτώμενοι για την καταγωγή μας, αρκετοί από εμάς, εντοπίσαμε τις απαρχές μας βαθιά ριζωμένες στα χώματα της Μικράς Ασίας. 

Μπορεί να μην βιώσαμε οι ίδιοι την αλλοτρίωση, την αποξένωση, όμως έχουμε χρέος να συναισθανθούμε τους ανθρώπους που διώχθηκαν και ξεψύχησαν για τον τόπο τους.

Ανάμεσά τους βρισκόταν και ένα δικό μας θραύσμα. Μία κόρη, μία μητέρα, μία γιαγιά. Μια ψυχή της οποίας τα λόγια ξεχείλιζαν πόνο και πικρία και που όμως, σε μια μικρή σχισμή έκρυβε την ελπίδα.

Με το πέρας των χρόνων, πολλά από τα αντικείμενά τους είτε έμειναν πίσω, είτε καταστράφηκαν, είτε κλάπηκαν. Μαζί τους, και οι αναμνήσεις των παππούδων και των γιαγιάδων μας, τα αποτυπώματά των οποίων χάθηκαν στο χρόνο. Το μόνο που έμεινε ανεξίτηλο είναι οι ιστορίες που πέρασαν από γενιά σε γενιά.

Ποιος θα μας το έλεγε, ότι 100 χρόνια μετά θα στέκομαι αντίκρυ σου, σαν μικρό παιδί και εσύ με δάκρυα στα μάτια, θα μου αφηγείσαι τον ξεριζωμό σου.

Image
Image
Image
Image

Μαρίνα Μπόμπου

Δημιουργός

 

Η Μαρίνα Μπόμπου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1998. Είναι απόφοιτη του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, όπου ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο Εργαστήριο Χαρακτικής με διδάσκοντες τον Ξενοφών Σαχίνη και την Ουρανία Φραγκουλίδου. Πραγματοποίησε ατομική έκθεση με τίτλο «Σώμα» στην Δημοτική Πινακοθήκη του Ναυπλίου το 2020. Έλαβε μέρος σε δεκαοχτώ ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Φιλοτέχνησε τα «Μπισκότα Βινυλίου» του ποιητή Αντρέα Τσιάκου, Ενδυμίων, 2021 Αθήνα και συμμετείχε στην εικονογράφηση του κόμικ άλμπουμ «Ένα Σύμπαν Πιο Κάτω» του Κυριάκου Μακρή, Αποσπερίτης, 2021 Ναύπλιο.