100 χρόνια Μικρά Ασία – Επετειακή Έκθεση
Image

 

Η μουσειοσκευή της περιοδικής  επετειακής έκθεσης του Δήμου Θεσσαλονίκης για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, σχεδιάστηκε βασιζόμενη στο νοηματικό μουσειολογικό σχεδιασμό της έκθεσης. Η μουσειοσκευή θα ταξιδεύει στην Ελλάδα και θα  παρέχει δυνατότητες για τη διασύνδεση άλλων εποχών και τόπων με υλικές μαρτυρίες, μέσω της βιωματικής και ανακαλυπτικής μάθησης, καθώς και της ισότιμης πρόσβασης.

Η μουσειοσκευή είναι χωρισμένη σε τέσσερις θεματικές, σύμφωνα με τις σχολικές ηλικιακές ομάδες (Νηπιαγωγείο, Δημοτικό [Α’–Γ’, Δ’-ΣΤ’], Γυμνάσιο – Λύκειο) και θα δανείζεται στα σχολεία καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.

Νηπιαγωγείο – «Τα κουλουράκια της γιαγιάς Ερατώς»

Σε αυτή τη θεματική πρωταγωνιστεί το κουκλοθέατρο και οι ιστορίες της γιαγιάς - Ερατώς από το παρελθόν, οι οποίες σχετίζονται με την κουζίνα της Μικράς Ασίας (Σμύρνη), προτρέποντας τους μαθητές να φτιάξουν τα δικά τους σμυρναίικα κουλουράκια.

 

Image
Image

Α’- Γ’ Δημοτικού «Εσύ τι θα έπαιρνες μαζί σου;»

Σε αυτή τη θεματική πρωταγωνιστεί το παραμύθι με τίτλο «Το όνειρο το Μιχάλη», το οποίο δημιουργήθηκε για τις ανάγκες της μουσειοσκευής, καθώς και αντίγραφα αντικειμένων που πήραν μαζί τους οι πρόσφυγες κατά το διωγμό, παρακινώντας τους μαθητές να ζωγραφίσουν τι θα έπαιρναν αυτοί μαζί τους αν γινόταν σήμερα μία αντίστοιχη καταστροφή.

Δ’- ΣΤ Δημοτικού «Γίνε και εσύ συλλέκτης ιστοριών»

Σε αυτή τη θεματική πρωταγωνιστούν οι προφορικές μαρτυρίες και η αναγνώριση των συναισθημάτων στην εξιστόρηση των ιστοριών.  Οι μαθητές θα παρακολουθήσουν αποσπάσματα και μέσω ενός επιτραπέζιου παιχνιδιού (Jenga) θα μιλήσουν για τα δικά τους συναισθήματα. Επίσης, ως δραστηριότητα προτείνεται να γίνουν οι ίδιοι δημοσιογράφοι – ιστορικοί και να συλλέξουν τις δικές τους ιστορίες.

Image

Γυμνάσιο – Λύκειο «Φτιάξε το δικό σου podcast»

Σε αυτή τη θεματική, οι μαθητές θα ξεναγηθούν εικονικά στην περιοδική έκθεση μέσω της ιστοσελίδας και θα πάρουν αφορμή για να δημιουργήσουν τα δικά τους podcast σχετικά με τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Δανεισμός Μουσειοσκευής - Πληροφορίες

Για την αποστολή* του υλικού οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με την κα. Κουτρολίκου στα παρακάτω τηλέφωνα: 2313 318710 και 2313318701 και στο email: kith@thessaloniki.gr
 
*Ο δανεισμός της μουσειοσκευής είναι δωρεάν. Η μεταφορά αποτελεί ευθύνη του εκπαιδευτικού και στην περίπτωση που χρησιμοποιηθεί μεταφορέας τα έξοδα επιβαρύνουν το σχολείο.
 

Συντελεστές Μουσειοσκευής

 

Σχεδιασμός και Γενική Επιμέλεια Μουσειοσκευής: Έλενα Ζιάβρα, Αρχαιολόγος – Μ.Α. Μουσειολόγος

Συγγραφή παραμυθιού και θεατρικού μονολόγου για το κουκλοθέατρο: Αλέξανδρος Παπαναστασίου, Θεατρολόγος

Εσωτερική Εικονογράφηση Παραμυθιού: Ελένη Σιαπατόρη, Φοιτήτρια της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών Θεσσαλονίκης

Εικονογράφηση Εξωφύλλου Παραμυθιού: Χαράλαμπος Παπαδόπουλος (Μαθητής Ε’ Δημοτικού)

Σχέδια βασισμένα στο παραμύθι: Μάξιμος Σκυφτούλης (Μαθητής Δ’ Δημοτικού)

Ψηφιακή παρουσίαση μουσειοσκευής: Αθηνά Γραμματικόπουλου, Πληροφορικός – Μ.Α. Μουσειολόγος

 

*Ευχαριστούμε τον Αλέξη Φραγκιάδη και τις Εκδόσεις Γαλάτεια για τη δωρεά δύο αντιτύπων του βιβλίου «Το τετράδιο της Ερατώς»