100 χρόνια Μικρά Ασία – Επετειακή Έκθεση

Εικαστικές δράσεις

Στην ενότητα ArtBox, στο χώρο της έκθεσης φιλοξενούνται και τα ακόλουθα έργα που χαρακτηρίζονται από εικαστικές αναφορές στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή.

Image
Image
Image

Φωτογραφικά Πορτρέτα

Δημιουργός: Χαρούλα Ατματζίδου

Πηγαίνοντας πίσω στο χρόνο, εστιάζοντας σε οικογενειακές μνήμες ανθρώπων που βρίσκονται γύρω μας. Η ιστορία και οι αποφάσεις κάποιων, όρισαν με τη βία το μέλλον τους και των οικογενειών τους. Όταν μέσα σε μια στιγμή πρέπει να εγκαταλείψεις τα πάντα, όλους σου τους κόπους και την πατρίδα σου και είναι η στιγμή που πρέπει να διαλέξεις τι θα ήθελες ή τι έτυχε να έχεις μαζί σου. Αυτό το αντικείμενο που όταν κατασκευαζοταν και αποκτιοταν με χαρά, κάνεις δε θα μπορούσε να φανταστεί την τραγική διαδρομή που θα ακολουθούσε.

Τα πορτρέτα συνοδεύουν τις προφορικές μαρτυρίες που μπορείτε να βρείτε εδώ

Image

Εικαστικό έργο γκράφιτι

Δημιουργός:  SandMan (Ορέστης Παπαγεωργίου)

Το έργο αποτελεί χρονικό τρίπτυχο, βασισμένο στη χωροταξική διάταξη των ξύλινων επιφανιών, σχήματος ‘Π’. Στο πρώτο τμήμα, σε καθαρά γκρι αποχρώσεις, φαίνεται η Μεγάλη Πυρκαγιά που προκάλεσε την καταστροφή της Σμύρνης. Το δεύτερο τμήμα, που επικαλύπτεται μερικώς με τα άλλα δυο, σε αποχρώσεις ώχρας/σέπια, δείχνει έναν ηλικιωμένο άνδρα, το πρόσωπο του οποίου κρύβεται στο χέρι του και απεικονίζει την ανείπωτη θλίψη και το μαρασμό που προκάλεσε η απώλεια των αγαπημένων προσώπων, σπιτιών, περιουσιών και των ονείρων των επιζώντων. 

Το τρίτο τμήμα, ζωηρό και πολύχρωμο, δείχνει τα τείχη της Θεσσαλονίκης, μια από τις περιοχές στις οποίες οι πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν και ίδρυσαν συνοικίες. Στο προσκήνιο βρίσκονται δυο κορίτσια, που συμβολίζουν τη νέα ζωή, την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον, δίνοντας μια νότα αισιοδοξίας.

Στο βίντεο μπορείτε να παρακολουθήσετετη διαδικασία δημιουργίας του έργου και τη σταδιακή ολοκλήρωσή του.

generative art / real time video)

Δημιουργός: Θωμάς Βαλιανάτος

 

Το έργο αναφέρεται στα δραματικά γεγονότα της Μικρασιατικής Καταστροφής το 1922. Το ηχητικό περιεχόμενό του περικλείει απόσπασμα συνέντευξης ηλικιωμένης προσφυγοπούλας όπου με την βραχνή και καταπονημένη, από τα χρόνια, φωνή της μαρτυρά μνήμες από τα τότε γεγονότα.
Η οπτική αναπαράσταση του έργου είναι μια κινούμενη γραφιστική αποτύπωση κυμάτων, σαν αίμα που τρέχει και βασίζεται στην οπτική μετάφραση του ηχητικού φάσματος της εν λόγω προφορικής μαρτυρίας.
Δημιουργήθηκε με λογισμικό απόδοσης σε πραγματικό χρόνο.

Εσύ τι θα έπαιρνες

1st person video game
Δημιουργός: Αθηνά Γραμματικοπούλου

 

Λίγα πράγματα και ένα εισιτήριο χωρίς επιστροφή… Αυτά που πήραν μαζί τους οι πρόσφυγες και όσα μπόρεσαν να περισώσουν είναι εκείνα τα αντικείμενα που απαντούν στο «τι πρέπει να κάνω;», «τι πρέπει να πάρω;», όταν η μοίρα σε αναγκάζει να
εγκαταλείψεις το σπίτι σου και τον τόπο που γεννήθηκες και μεγάλωσες.

Περίπου 1.500.000 Έλληνες της Μικράς Ασίας αναγκάστηκαν να απαντήσουν στα ερωτήματα αυτά στον Μεγάλο Ξεριζωμό. Η προσφυγιά είναι, όμως,  παγκόσμιο φαινόμενο που δεν εξαρτάται από παράγοντες όπως φυλή, έθνος, ή θρησκεία. Σύμφωνα με στατιστικά της Ύπατης Αρμοστείας, το 2021 καταγράφηκαν 89, 3 εκατομμύρια αναγκαστικά εκτοπισμένοι σε όλο τον κόσμο.
Είμαστε όλοι και όλες εν δυνάμει πρόσφυγές; Το συγκεκριμένο παιχνίδι υλοποιήθηκε για να σε βάλει στη θέση αυτού που φεύγει. Εσύ, λοιπόν, τι θα έπαιρνες άμα ερχόταν η στιγμή να φύγεις για πάντα από το σπίτι σου ξαφνικά;
Αν είχες μόνο λίγα λεπτά… τι θα έπαιρνες μαζί σου;

Demo video παρουσίασης του διαδραστικού παιχνιδιου της έκθεσης

Επιμέλεια κειμένων: Ειρήνη Τζεμοπούλου, Ιωάννα Αξιώτη, Αθηνά Γραμματικοπούλου
Νοηματική σχεδίαση: Ειρήνη Τζεμοπούλου, Ιωάννα Αξιώτη, Αθηνά Γραμματικοπούλου

  • Ακουστική ξενάγηση ενότητας
0:00 / 0:00
ArtBox